#громадськемісце Організму потрібна підтримка під час осінніх епідемій #донецьк #donetsk #донецк

У боротьбі з ослабленим імунітетом ефективні не лише прогулянки та загартовування, а й правильно складений раціон.

осенний рацион

Ознаки осінньої «адаптації»:

  • загострення хронічних недуг;
  • підвищена стомлюваність, слабкість та втома;
  • депресивний настрій.

Правила харчування в осінній період

З приходом осені людина починає потребувати складних вуглеводів. Вони повільно засвоюються, надають енергії та нормалізують обмін речовин.

Восени важливо вживати продукти, що містять клітковину: вона виводить шлаки та покращує травлення.

Важливе місце у харчуванні восени відводиться їжі, багатої на антиоксиданти. Вони захищають та гальмують дію вільних радикалів, які ушкоджують здорові клітини.

До списку антиоксидантів входять:

  • вітаміни С, Е та ß-каротин;
  • танін – міститься в чаї, каві та какао;
  • лікопін – є у помідорах;
  • поліфеноли – їм багаті овочі;
  • антоціани – входять до складу червоних ягід.

В осінньому раціоні повинні бути продукти з високим вмістом вітамінів і мінералів. Джерелом цих речовин виступають свіжі фрукти, зелень та овочі.

Шість продуктів осені

Восени варто вживати сезонні продукти, щоб добре почуватися і встояти перед вірусами.

Цибуля

Цей засіб від застуди всім знайомий з дитинства. Завдяки ефірним маслам та фітонцидам, цибуля вбиває будь-які бактерії, в тому числі стрептококи та збудники туберкульозу. Достатньо кілька разів на день вдихати аромат свіжої цибулі або додавати його до страв у сирому вигляді.

Вітаміни A, B, C та PP з цибулі допомагають протистояти авітамінозу. Калій у цибулі благотворно впливає на роботу серця та судин.

Гарбуз

Помаранчевий плід містить багато каротиноїду – речовини, що впливає на гостроту зору.

Гарбуз у готовому вигляді – м’який і волокнистий овоч, що не викликає здуття, тому його можна їсти без побоювань. Корисні властивості гарбуза настільки великі, що овоч можна давати дітям з півроку.

Шипшина

У сезон гострих респіраторних інфекцій підтримки імунітету допоможе відвар шипшини. У 100 г сухих плодів міститься 800 % денної норми вітаміну С!

Аскорбінова кислота в шипшині корисна для кровоносної системи. Вона перешкоджає утворенню тромбів та склеротичних бляшок.

Вітамін Р покращує всмоктування вітаміну С, що дозволяє отримати максимум користі від вживання шипшини.

Вітаміни групи В у шипшині нормалізують психоемоційний стан. В результаті регулярного прийому відвару шипшини зникає нервозність і покращується загальне самопочуття.

Цитрусові

Восени збільшується потреба у вітамінах А, С та PP, які містяться у цитрусових фруктах. Лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути, лайми – у цій групі різноманітність соковитих плодів.

Калій у цитрусових допомагає боротися гіпертонічною хворобою. Регулярне вживання фруктів знижує рівень холестерину та тригліцеридів.

Вітаміни А і С очищають кров від токсинів та вільних радикалів, що допоможе при лікуванні онкології.

Цитрусові включені до дієт, оскільки допомагають підтримувати вагу в нормі. Клітковина та пектин корисні для роботи кишечника.

Горіхи

Горіхи на 60-70 % складаються із рослинних жирів, які відрізняються від тварин мінімальною кількістю холестерину. Горіхи допоможуть восени заповнити запас Омега кислот.

Горіхи – цінні джерела як рослинного білка, а й аргініну. Елемент переробляється в організмі в оксид азоту, що надає еластичність кровоносних судин. Він стимулює роботу мозку та покращує пам’ять.

Риба

Філе риби містить вітаміни А, D, РР, Н та групи B. У рибі присутні легкозасвоюваний білок і корисні мікроелементи.

Головна перевага – це поліненасичені жирні кислоти. Омега-6 та Омега-3 входять до складу клітин головного мозку та виступають будівельним матеріалом для клітин.

ДЖЕРЕЛО